Akasha's Paardrijschool
Algemene regels
Iedereen die bij ons een stal, rijbaan of paddock betreedt, heeft kennis van onze principes en visie op omgang met paarden. Als je op stal bent help je waar je kan een handje mee om de boel netjes te houden. Maar we helpen ook elkaar. Samen poetsen en verzorgen is makkelijker en leuker… zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt. Vraag gerust hulp als iets niet lukt of wanneer je niet weet wat je moet doen.
Daar waar mens en dier samen komen is het wijs om afspraken helder te maken.
Nieuwe bezoekers zijn natuurlijk altijd welkom, meld je even bij één van de medewerkers. Omwille van de veiligheid en de rust op stal stellen we het op prijs dat iedereen de stalregels in acht neemt:
Stalregels voor bezoekers en ruiters
Kleding voorschriften
Rijbaanregels voor ruiters
Net als in het verkeer gelden er ook regels in de rijbaan. Ruiters dienen zich aan onderstaande rijbaanregels te houden:
Maximale belastbaarheid
Wij zijn, net als jij, gek op onze paarden en pony’s! Hun welzijn vinden wij heel belangrijk. We doen er alles aan om ze bij ons heel goed te verzorgen en ze een fijn leven te bieden. Om ze niet over te belasten werken we met een maximale belastbaarheid van onze paarden en pony’s. Waar kijken we dan naar?
Kenmerken paard:
Kenmerken ruiter:
Kenmerken training:
Regels voor het buitenrijden
In de natuur paardrijden is geweldig, maar houdt je eigenlijk wel aan de regels? Wij zetten ze hier op een rij. Zo blijft paardrijden veilig, verantwoord en plezierig voor onszelf, anderen en het paard of pony!
Temperatuur beleid
Tegenwoordig kunnen de temperaturen al vroeg in het jaar flink oplopen. Ook blijven zomers steeds langer warm. Paarden reguleren hun temperatuur anders als dat wij mensen dat doen. Hierbij mag er van uit worden gegaan dat ten aanzien van warmte geldt als het voor mensen ‘onaangenaam’ is, dit voor paarden zeker het geval is omdat de zogenaamde comfortzone van mensen (+20°C tot +30°C ) duidelijk hoger ligt dan die van paarden (+5°C tot +25°C) de literatuur is hier niet altijd eenduidig over.
Er zijn echter naast de omgevingstemperatuur meer factoren die de ‘gevoelstemperatuur’ beïnvloeden, namelijk de straling van de zon, de relatieve luchtvochtigheid, wel of geen neerslag en de windsnelheid. Hiermee zeggen we niet dat je een deken wel of niet moet gebruiken, we vertellen dit enkel ter bewustwording.
Wel houden we rekening met het feit dat eiwitten bij te hoge temperaturen veranderen van (chemische) vorm. Net als een eitje wat je kookt, kan de vorm van eiwitten daarna niet meer terug veranderen. Spieren en pezen zijn gemaakt van eiwitten, en als deze van vorm veranderen is de kans op blessures groter.
Bij een hoge omgevingstemperatuur verzorgen we altijd les, maar het kan zijn dat het tempo van de les aangepast word, we een ander (theorie) onderwerp behandelen, of we een ander soort paardmanschap in de praktijk gaan uitvogelen. Hoe dan ook, interessant en interactief zal het zijn!
Koelen
Even over het koelen van je paard bij hoge temperaturen.
Vocht op de huid van een dier zorgt bij verdamping voor het wegnemen van warmte. Dat is waarom wij mensen, en ook paarden, zweten. Met een tuinslang een paardenlichaam helemaal natmaken met koud water is zeker een goed idee bij hoge omgevingstemperaturen. Je hoeft dit water NIET van het lichaam af te schrapen met een zweetmes, sterker nog, liever niet. Het verdampen van dit water zorgt juist voor de verkoeling.
Onderzoek heeft aangetoond dat dit koelen het beste kan worden uitgevoerd:
Bijkomend voordeel is dat als je paard helemaal nat de paddock in gaat, de kans op rollen heel groot is. Het zand wat dan op het lichaam achterblijft is vliegwerend en helpt zonnebrand voorkomen!
Wij werken volgens het Protocol Extreme weersomstandigheden voor paarden van de Sectorraad Paarden.
Wist je dat?
Ook paarden kunnen last hebben van zonnebrand! Houd vooral paarden met een roze neus of roze huid rond de ogen extra goed in de gaten.
Veiligheid duurt het langst
Onze organisatie besteed veel aandacht aan veiligheid tijdens de lessen, in en om de stallen. We geven daarom alleen les met gediplomeerd of reeds in opleiding zijnde instructrices. Ook onderwerpen wij ons vrijwillig aan de eisen die het ‘veiligheidscertificaat’ aan ons stelt. Door een onafhankelijk instituut worden we regelmatig gecontroleerd op tientallen punten: van veiligheid van het harnachement tot het aantal aanwezige Bedrijfs Hulp Verleners. Wij houden een ongevallenregistratie bij. We checken regelmatig: zitten er voldoende pleisters in de EHBO-doos, weet men wat er te doen staat bij een ongeval?
Bij de hoofdingang in de hal hangt de plattegrond met belangrijke telefoonnummers in geval van nood.
Mocht u desondanks vragen hebben, een positieve bijdrage willen leveren of opmerkingen hebben, dan horen wij dat graag.